Tot 8 jaar cel voor leden criminele organisatie

De rechtbank in Arnhem heeft verschillende inwoners van Apeldoorn veroordeeld tot celstraffen tot acht jaar voor deelname aan een criminele organisatie. De twee hoofdverdachten, Gerard van H. (51) en zijn zoon Ronnie (25), werden veroordeeld tot respectievelijk acht en zeven jaar cel. 

Drie andere mannen, die beschouwd worden als de uitvoerders van de plannen van de twee hoofdverdachten, kregen celstraffen van vier tot vijf jaar.

Bordeel

De organisatie hield zich onder andere bezig met witwassen, mensenhandel, oplichting, mishandeling en afpersing. De groep ging uiterst intimiderend te werk waarbij grof geweld – ook met wapens – werd gebruikt. De mannen hebben vrouwen tot prostitutie gedwongen in een illegaal bordeel in Apeldoorn. Klanten van dit bordeel werden gechanteerd. Een van hen is voor tienduizenden euro’s afgeperst. Het verdiende geld werd witgewassen via een BV die speciaal was opgericht. De vijf mannen waren in dienst van de BV. De vrouw die de BV had opgericht werd veroordeeld tot negen maanden cel.

Prostituee

Een van de vrouwen die tot prostitutie werd gedwongen is zelf ook veroordeeld voor oplichting, diefstal en medeplegen van witwassen. Ze heeft een voorwaardelijke celstraf van een maand gekregen en een taakstraf van 180 uur.

Volkszanger

Ronnie van H. en zijn vader worden ook nog verdacht van bedreiging en afpersing van de Apeldoornse volkszanger Frank van Etten. Ook zouden ze twee Mercedessen van Van Etten in de brand hebben gestoken (zie foto boven). Die dook daarop met zijn gezin onder in Brabant.