Tot 8 jaar voor Dominicaanse cocaïnelijn

De rechtbank in Haarlem heeft maandag drie mannen veroordeeld voor het smokkelen van cocaïne van de Dominicaanse Republiek naar Europa. Hoofdverdachte Eduard V. kreeg acht jaar celstraf. Twee andere verdachten, die 61-jarige Harry H. en Jeffrey B. (28) kregen vijf en zeven jaar celstraf.

De straffen komen overeen met de eis van justitie. De groep maakte gebruik van een medewerker van de marechaussee, die in de computersystemen naging of bepaalde koeriers in de gaten werden gehouden en dus veilig de grens over kon steken. Hij was een vriend van B., aan wie hij de informatie doorspeelde.

30 kilo op Schiphol

De marechaussee, Ronald J., werkte bij de Brigade Grensbewaking. Hij is veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur. Hij heeft toegegeven dat hij de informatie heeft doorgespeeld, maar zegt dat hij niet wist dat hij daarmee hielp bij het importeren van cocaïne.

De mannen zouden verantwoordelijk zijn voor een partij coke van 30 kilo, die in oktober 2013 op Schiphol werd onderschept. Ook zouden ze andere transporten hebben voorbereid. De verdachten zeggen dat ze wel illegale transporten organiseerden, maar dat ging volgens de mannen niet om drugs maar om smaragden.

Zwitserse gevangenisstraf

V. werd in 2013 in de gaten gehouden door de FIOD. In dat jaar werd hij uit een Zwitserse gevangenis vrijgelaten, waar hij een celstraf wegens drugssmokkel uitzat. Ook H. zat daar een straf uit. Uit het onderzoek bleek dat de marechaussee ook bij de groep betrokken was.

V. werd onder voorwaarden vrijgealten. Omdat hij die heeft geschonden, moet hij nog eens 974 dagen extra de gevangenis in.