Tot 8,5 jaar voor gijzeling bankmedewerker

De rechtbank in Haarlem heeft vijf mannen (tussen de 20 en 24 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 8,5 jaar omdat zij begin dit jaar een gezin van een medewerker van de ABN Bank hebben gegijzeld om vervolgens de bank te beroven. De medewerker werd in februari 2012 in zijn eigen woning ontvoerd en moest ervoor zorgen dat de verdachten bij de kluis van de bank konden komen. Zijn gezin werd in hun eigen huis vastgebonden en bedreigd.

Twee verdachten zijn veroordeeld tot 7,5 jaar celstraf en twee verdachten tot 8 jaar celstraf. De 21-jarige verdachte kreeg de hoogste straf van de vijf, 8,5 jaar cel, omdat hij in januari nog een pizzakoerier beroofd zou hebben. 

De vijf mannen hadden in februari een bankoverval voorbereid in Hoofddorp. Ze ontvoerden een bankmedewerker van de ABN AMRO en gijzelden zijn gezin in zijn eigen woning. Daarbij werd ook grof geweld gebruikt volgens de rechtbank. Nadat de medewerker had aangegeven dat hij niet bij de kluis kon, moest hij namen van collega’s noemen die dat wel konden.

Vervolgens gingen de verdachten met de man in een gestolen bestelbus naar de woning van een collega. Een van de verdachten bleef bij het gezin in de woning van de bankmedewerker. Later hebben de verdachten de bus op een carpoolstrook achter gelaten. Ze zijn er vandoor gegaan met rijbewijzen, geld, een horloge en de personenauto van het gezin.  

Eind maart 2012 zijn de verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij deze zaak.