Tot 9 jaar cel geëist voor import 320 kilo coke in bloemendozen via Schiphol

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank op Schiphol gevangenisstraffen van negen, zeven en zes jaar geëist tegen drie mannen (50, 52 en 59 jaar) uit Diemen, Nieuw-Vennep en Amsterdam, op verdenking van de invoer van 320 kilo cocaïne en voorbereidingshandelingen gericht op de invoer van cocaïne.

(Beeld: Koninklijke Marechaussee)

In 2019 startte het Cargo Harcteam – een samenwerkingsverband van de Koninklijke Marechaussee, FIOD en Douane – onder leiding van het OM een onderzoek naar aanleiding van informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI). Daaruit bleek dat meerdere personen zich bezighielden met de voorbereiding van import van cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar de luchthaven Schiphol.

Bloemendozen

Dit resulteerde in mei 2021 tot de inbeslagname van 320 kilo cocaïne, verstopt in vijf bloemendozen. De cocaïne werd binnengesmokkeld met een vrachtvliegtuig uit Ecuador. Voor het slagen van dit transport was hulp van binnenuit, door Schiphol-personeel, geregeld: lading uit een vliegtuig halen, deze overzetten van airside naar landside en de lading wegvoeren van het Schiphol-terrein af.

Volop bewijs

Op 13 juli 2021 zijn o.a. de drie verdachten aangehouden, die woensdag en donderdag terecht stonden. De zaak tegen één van de andere hoofdverdachten (de 38-jarige Oemesh K. uit Den Haag) en nog acht medeverdachten vindt op een later moment plaats. Negen van hen waren destijds in dienst van bedrijven op Schiphol. Het bewijs voor hun betrokkenheid bij de drugsinvoer blijkt volgens justitie uit diverse onderzoeksgegevens, zoals telefoontaps, historische printgegevens, observaties en het opnemen van vertrouwelijke communicatie.

Sleutelpositie

De 52-jarige Armand C. uit Diemen heeft zich langere tijd beziggehouden met de voorbereiding en invoer van 320 kilo cocaïne op 24 mei 2021. Het OM ziet hem als opdrachtgever van de in te voeren partij drugs. Hierbij schakelde hij een medeverdachte in, die volgens het OM een sleutelpositie speelde, zowel richting opdrachtgevers, als naar de uitvoerders op Schiphol die van belang waren voor het onderscheppen van de cocaïne.

De 59-jarige Maikel R. uit Amsterdam zou als medewerker van een vrachtafhandelingsbedrijf de dozen cocaïne uit het vliegtuig (laten) halen en afvoeren naar een bedrijfsgebouw op Schiphol, zodat de zending buiten het reguliere afwikkelingsproces en buiten het zicht van de Douane verder vervoerd kon worden. ‘Het dossier ademt een sfeer uit van ervaring en structureel willen faciliteren met misbruik van zijn functie’, aldus de officier van justitie ter zitting.

Cruciale rol

De 50-jarige Perry R. uit Nieuw-Vennep heeft volgens het OM een cruciale rol gespeeld in het beoogde aansluitend vervoer, waarbij de cocaïne vanuit het vliegtuig direct doorgeladen en verder getransporteerd zou gaan worden vanaf de luchthaven. De officier: ‘Zijn bijdrage aan het einde van de invoerketen is nodig om als drugsorganisatie een partij met een Nederlandse straatprijs van 16 miljoen euro af te kunnen zetten.’

De officier: ‘Op basis van de onderzoeksbevindingen hebben de verdachten strafbare voorbereidingshandelingen en een daadwerkelijke invoer verricht in de zin van de Opiumwet. Geen van hen heeft gedurende het onderzoek of ter zitting een aannemelijke verklaring gegeven voor de gedragingen die het OM hen verwijt.’

Het OM eist gevangenisstraffen van negen jaar tegen Armand C., zeven jaar tegen Maikel R., en zes jaar tegen Perry R.

Medeverdachten later terecht

Omdat de verdachten sinds vorig jaar niet meer vastzitten vraagt het OM dat zij, in geval van een veroordeling, direct weer vast komen te zitten. Naast deze verdachten staan nog acht personen terecht, die zittingen vinden later deze maand plaats.

De rechtbank doet in alle zaken tegelijk uitspraak, dat is naar verwachting op 30 juni. De zaak tegen de andere hoofdverdachte Oemesh K. is voor onbepaalde tijd aangehouden. Hij wordt ook nog verdacht van witwassen in de periode van 1 januari 2018 t/m 1 mei 2021.