Tot acht jaar cel geëist in onderzoek Akutan

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag celstraffen geëist variërend van een tot acht jaar cel tegen verschillende verdachten in het onderzoek Akutan. De hoogste strafeis was voor Björn E.: acht jaar. Satudarah-leider Angelo M. hoorde vijf jaar eisen. Tegen zijn broer Xanterra, ook leider van Satudarah, eiste het OM een jaar. 

Tegen een man uit Eindhoven die chemicaliën zou hebben geleverd om synthetische drugs te kunnen maken werd twee jaar geëist.

Litouwen

In totaal zijn er in het onderzoek Akutan negentien verdachten. Samen met een groep uit Litouwen zouden zij zich op grote schaal hebben bezig gehouden met de productie van synthetische drugs. Die werden volgens justitie gemaakt door Björn E., die onder bescherming zou staan van Satudarah. De drugs zouden een bijzonder goede kwaliteit hebben gehad.

Het OM liet eerder al weten bijna 300.000 euro te vorderen van Angelo M. en 68.000 euro van Björn E. De rechtbank zal op het einde van het jaar haar vonnis uitspreken. Björn E. is de enige die nog vastzit. Hij is in Noorwegen en Zweden al eerder veroordeeld voor drugszaken.

Eerdere berichten:

De Akutan-zaak

Satudarah-leider beroept zich op zwijgrecht