Tot 8 jaar voor havenarbeiders om drugssmokkel

De rechtbank in Rotterdam heeft acht personen, van wie vier werknemers van een containeroverslagbedrijf, veroordeeld tot celstraffen van twee tot acht jaar. De mannen hebben 188 kilo cocaïne uit Panama geïmporteerd. De lading werd in 2012 onderschept in de Rotterdamse haven.

De twee hoofdverdachten zijn allebei veroordeeld tot acht jaar celstraf. Een van hen werkte bij het containeroverslagbedrijf. Volgens de rechter zorgde hij en zijn drie collega's ervoor dat de drugs uit de containers kon worden opgehaald en ongezien van het terrein kon verdwijnen.

De Criminele Inlichtingen Eenheid kreeg in december 2011 een tip over de organisatie. De tip was erg specifiek: de informant wist te vertellen dat een bepaalde ploeg van het containeroverslagbedrijf geld kreeg om drugs uit containers uit Zuid-Amerika te halen.

Toen de lading coke uit Panama aankwam, werden ze betrapt. Ze zouden tienduizenden euro's hebben gekregen. De havenarbeiders hadden dat geld vaak besteed: ze hadden auto's, dure kleding of horloges contant afgerekend. De cocaïne van de lading die is onderschept, zou zes miljoen euro waard zijn.