Tot acht jaar geëist voor smokkel 575 kilo coke

Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee mannen en een vrouw die ervan worden verdacht dat ze 575 kilo cocaïne naar Nederland wilden smokkelen, celstraffen tot acht jaar geëist. De coke zat verstopt in een container die in april 2012 werd onderschept in de haven van Antwerpen.

De hoogste straf werd geëist tegen een 45-jarige man uit Den Haag, die de opdrachtgever zou zijn geweest. Hij zou andere mensen hebben ingezet om zijn eigen rol te verbergen. Volgens het OM verdiende hij echter het geld met de smokkel.

De chauffeur die de coke van Antwerpen naar een industrieterrein in Heiloo zou rijden, kreeg zes jaar tegen zich geëist. De 38-jarige vrouw uit Den Haag die volgens het OM contacten met Zuid-Amerika onderhield, zou zes jaar de cel inmoeten. Tegen vier andere verdachten werd twee keer drie jaar en twee keer vijf jaar geëist.

De drugs was van Ecuador via Rotterdam naar Antwerpen verscheept. De container was geladen met rubberen stootkussens voor de scheepvaart. In deze kussens waren de 575 geperste blokken cocaïne verborgen. De cocaïne heeft volgens het landelijk parket een groothandelswaarde van ruim 20 miljoen euro. 

Vorige week hoorden vier andere verdachten al twee keer drie jaar en twee keer vijf jaar eisen. De rechtbank doet uitspraak op 4 maart.

Lees ook:

Aanhoudingen om 575 kilo coke