Tot achttien jaar voor aanval op Outlaws

Vijf Hells Angels zijn donderdag voor het Hof van Gent in hoger beroep veroordeeld voor gevangenisstraffen tot achttien jaar voor een aanval op het clubhuis van de rivaliserende motorclub The Outlaws. De spijtoptant die voor de rechtbank werd vrijgesproken kreeg tien jaar celstraf opgelegd. De Hells Angels stonden terecht voor een poging tot moord bij de aanslag in Aalbeke in 2009.

De leden van de motorclub wilden wraak nemen omdat Outlaws een motor van een van hen had beschadigd. Ze schoten in een rijdende auto met twee wapens op het clubhuis van de Outlaws.

Toen leden van de motorclub naar buiten stapten om te kijken wat er was gebeurd, reed de auto nog eens langs. De Hells Angels schoten gericht op de Outlaws, waarbij twee leden levensgevaarlijk gewond raakten. Een derde outlaw raakte blijvend invalide.

Lagere straffen

Alle verdachten ontkenden in eerste instantie betrokkenheid en bleven verder zwijgen. Een van hen stapte later uit de motorclub en legde verklaringen af tegenover de politie. Hij trok die later weer in, maar de veroordeling is grotendeels op zijn verklaringen gebaseerd.

De vermeende leider van de groep zegt dat hij nooit het clubhuis van de Hells Angels in Moeskroen heeft verlaten, maar de verklaringen van de spijtoptant weerspreken dat. Het Hof ging hierin mee, hoewel hij tot achttien jaar in plaats van twintig werd veroordeeld. Een ander lid werd veroordeeld tot vijftien jaar, waar in eerste instantie achttien was opgelegd.

Volgens het Hof was er geen sprake van een criminele organisatie, wat de lagere straffen verklaart. De Hells Angels zijn wel een vereniging, maar die is niet opgericht om misdaden te plegen, vindt de rechter.

Ondergedoken

De spijtoptant kreeg tien jaar cel opgelegd. Hoewel hij verklaringen heeft afgelegd, is er volgens het Hof geen sprake van verzachtende omstandigheden. Het OM wilde dat hij direct werd opgepakt zodat hij zijn straf kon uitzittten, maar volgens de rechter is er geen reden om aan te nemen dat hij zijn straf zal ontduiken. De spijtoptant is ondergedoken omdat hij vreest dat er wraak op hem wordt genomen.

De chauffeur van de auto werd ook tot tien jaar veroordeeld, terwijl hij eerder nog werd vrijgesproken. Een vijfde verdachte is tot achttien maanden cel veroordeeld wegens verboden wapenbezit.

Ongeveer dertig Hells Angels en tien sympathisanten waren bij de uitspraak aanwezig. De politie had veel personeel ingezet om te voorkomen dat de zaak uit de hand zou lopen. Ook werd er een helikopter ingezet en stond er een waterkanon klaar. Hells Angels die naar het toilet wilden moesten dat doen onder politiebegeleiding.

Lees ook:

Hells Angel slaat door bij politie

Hells Angels wijzen naar spijtoptant

Hells Angels vs Outlaws: territoriumstrijd