Tot bijna 7 jaar cel voor Pools-Nederlandse drugsbende

De rechtbank in Den Bosch heeft de 38-jarige Ad van V. uit Eindhoven veroordeeld tot een celstraf van 6 jaar en 9 maanden voor het leidinggeven aan een organisatie die zich bezighield met transporten en opslag van chemicaliën voor drugslaboratoria.

De 26-jarige Dywan Z. uit Venlo, die ook deel uitmaakte van de organisatie, heeft een celstraf van 5 jaar gekregen. De rechtbank veroordeelde 6 andere verdachten tot celstraffen variërend van 15 maanden (waarvan 5 maanden voorwaardelijk) tot 4 jaar. Drie mannen uit Venlo (35, 55 en 60 jaar) werden vrijgesproken.

Polen

De organisatie liet van januari tot en met april 2018 op grote schaal chemicaliën vanuit Polen naar Nederland vervoeren. Hierbij ging het vaak om duizenden kilo’s zoutzuur, fosforzuur of aceton. Met deze hoeveelheden chemicaliën konden miljoenen xtc-pillen en grote hoeveelheden amfetamine geproduceerd worden.

De zaak kwam aan het rollen nadat justitie in Polen de Nederlandse politie tipte dat er vrachtwagens vol verboden chemicaliën naar Nederland gingen. Die vrachtwagens gingen onder andere naar het bedrijf van Van V. in het Brabantse Son en Breugel. Vandaaruit werden de chemicaliën verder Nederland in getransporteerd, voornamelijk naar drugslaboratoria.

Smerig

De grondstoffen kwamen zo terecht in Brakel, Zaltbommel, Weert, Venlo en Echt. In een drugslab in laatstgenoemde plaats stond 16.000 liter en 8.000 kilo aan grondstoffen en nog eens 3.000 kilo halffabrikaat. Het lab in Zaltbommel was zo smerig dat het twee dagen kostte om de zaak op te ruimen.

Lees ook: Pools-Nederlandse drugsbende opgerold

(Foto: archief)