Tot drie jaar cel voor leden malware-groep

Ze noemden zich Cheng, Chong, Chang, Ching, Jantje en Xel. In de jaren 2012 en 2103 maakten deze leden van een malware-bende zo’n 1 miljoen euro buit, vooral van klanten van de ING en Rabobank, die nietsvermoedend aan internetbankieren deden en niet in de gaten hadden dat hun computer was gehackt. 

De leden van de malware-bende werden vandaag door de rechtbank van Rotterdam veroordeeld tot celstraffen variërend van negen maanden tot drie jaar.

Cheng

Hoofdverdachte Cheng werd schuldig bevonden aan witwassen en leiding geven aan een criminele organisatie. Hij werd veroordeeld tot 36 maanden cel. Ook moet hij samen met de andere verdachten ruim 100.000,– euro schadevergoeding betalen aan de ING.

Spammails

De bende verstuurde in 2012 en 2013 een grote hoeveelheid spammails, waarvan het leek dat ze afkomstig waren van de ING en de Rabobank. In die mails zat ogenschijnlijk een link naar een openstaande factuur of ander (pdf)bestand, maar in werkelijkheid leidde het naar een programma dat malware op de computer van de gebruiker installeerde.

Bij het gebruik van internetbankieren op een besmette computer kon door de bende zo het rekeningnummer, de naam van de begunstigde en de omschrijving van de betaling worden aangepast, zonder dat dit voor de gebruiker van die computer zichtbaar was. Op deze wijze konden betalingen door de  malware worden gewijzigd en omgeleid naar de rekeningen van zogeheten geld ezels.

De malware was door de Nederlandse bendeleden zelf geschreven.

Anonieme webmail

De leden van de malware-bende wisten enige tijd uit handen te blijven van de politie door gebruik te maken van onder andere de anonieme webmaildienst Tormail, VPN-diensten, prepaidkaarten en bitcoins. Ze werden uiteindelijk in oktober 2013 gearresteerd.

Hier de uitspraak.