Tot drie jaar cel voor phishing

De rechtbank in Den Haag heeft drie mannen en twee vrouwen veroordeeld voor phishing. Ze hebben gedurende een periode van zes maanden zo’n half miljoen euro buit gemaakt. Vooral klanten van de Rabobank waren de dupe. De drie mannen en een van de twee vrouwen hebben tot drie jaar cel gekregen.

Verschillende mensen met een rekening bij de Rabobank ontvingen een vals e-mailbericht met het aanbod voor het aanvragen van een nieuwe Rabo Scanner. Na op een link in de email geklikt te hebben, moesten ze hun persoonlijke gegevens op een website invullen.  Vervolgens werden ze gebeld door een van de vrouwen, die zich voordeed als medewerkster van de Rabobank. Gedurende het telefoongesprek liet zij de slachtoffers codes afgeven, waardoor het mogelijk werd om vanaf de rekening van de slachtoffers geldbedragen over te boeken en op te nemen.

De tweede vrouw kreeg een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden, omdat de vrouw haar huis ter beschikking had gesteld aan de vier bendeleden.