Tot zes jaar cel voor productie amfetamine en lozen drugsafval

De rechtbank in Arnhem heeft vijf mannen veroordeeld voor het produceren van amfetamine, wapenbezit, lozen van drugsafval in de natuur en lidmaatschap van een criminele organisatie. Ze hadden een lab in een loods in Milsbeek, onder Nijmegen.

Zes jaar

Volgens de rechtbank had een 46-jarige man uit Malden de grootste rol in het geheel: hij richtte de criminele organisatie op en leidde deze ook. Hij was betrokken bij zowel het produceren van de drugs als het dumpen van het drugsafval. Ook exporteerde hij drugs naar het buitenland. Hij krijgt een gevangenisstraf van zes jaar, conform de eis van de officier van justitie.

Laboratorium

Een 48-jarige man uit Zwolle was degene die de amfetaminen in het laboratorium produceerde. Hij stelde ook de door hem gehuurde loods ter beschikking voor het drugslab. Onder andere omdat hij openheid van zaken gaf over zijn eigen rol en die van zijn medeverdachten krijgt hij een lagere straf dan normaal gezien opgelegd zou worden: drie jaar, ook hetzelfde als de officier van justitie had geëist.

Een 55-jarige man uit Lent leverde grondstoffen voor de drugs en maakte ook een aantal keren amfetaminen in het laboratorium. Hij krijgt drie  jaar, de officier van justitie had een gevangenisstraf van vier jaar geëist. Een 33-jarige man uit Nijmegen haalde de vaten van het drugsafval op en maakte het laboratorium schoon. Hij krijgt een gevangenisstraf van drie jaar, na een eis van vier jaar.

Een 31-jarige man uit Beuningen heeft drugsafval gedumpt in de natuur, hij krijgt daarvoor een gevangenisstraf van zes maanden. De officier van justitie had een gevangenisstraf van negen maanden geëist. Een 49-jarige vrouw uit Nijmegen is vrijgesproken van het exporteren van softdrugs en verboden munitie- en wapenbezit, wegens gebrek aan bewijs. Ook een 25-jarige man uit Nijmegen is vrijgesproken, van voorbereidingen van amfetamineproductie.