Tot drie jaar cel voor WhatsApp-oplichting

De rechtbank in Zwolle heeft twee 28-jarige mannen uit Deventer veroordeeld voor grootschalige oplichting via WhatsApp en het witwassen van op die manier afhandig gemaakt geld. De hoofdverdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, zijn compagnon tot een celstraf van 2,5 jaar.

Familielid

De mannen benaderden hun slachtoffers op de app en deden zich voor als een familielid die dringend geld nodig had. De redenen waarom de “naasten” geld nodig hadden wisselden. Het ging bijvoorbeeld zogenaamd om een storing bij internetbankieren of voor de aanschaf van een nieuwe telefoon. Nadat de mannen het vertrouwen van hun slachtoffers hadden gewonnen – onder andere door een profielfoto van de naaste te gebruiken – stuurden zij een betaalverzoekje via de chat. Ook de bedragen die de mannen vroegen wisselden. Van enkele honderden euro’s tot enkele duizenden euro’s. De slachtoffers maakten het bedrag over op rekening van een zogenoemde “geld-ezel”. Vrijwel direct nadat er betaald was pinden de twee mannen het geld van de rekening. Hiermee hebben zij zich ook schuldig gemaakt aan witwassen. Bij één slachtoffer werd bijna 12.500 euro afgetroggeld.

Schadevergoeding

De rechtbank veroordeelde de mannen ook voor computervredebreuk. De man die is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf heeft zich verder schuldig gemaakt aan wapenbezit. De ander aan inbraken en mishandeling. Ook die feiten heeft de rechtbank betrokken bij de strafoplegging.

De mannen moeten ook een schadevergoeding van enkele tienduizenden euro’s aan hun slachtoffers terugbetalen.