Tot drie jaar gevangenisstraf voor ontvoering 15-jarige jongen in De Pijp

Tot drie jaar gevangenisstraf voor ontvoering 15-jarige jongen in De Pijp

De rechtbank in Amsterdam heeft maandag vier mannen en een vrouw veroordeeld tot celstraffen tussen de twee en drie jaar voor hun rol bij de ontvoering van een 15-jarige jongen in De Pijp in Amsterdam-Zuid, in januari 2023.

‘Hulp’

De politie ontving in de vroege ochtend van 10 januari 2023 een melding van een getuige van een ontvoering van een 15-jarige jongen in De Pijp. Een vrouw vraagt de jongen om hulp om een ladder in een bus te plaatsen, waarna twee mannen hem de laadruimte intrekken. Doordat de politie zeer snel en doortastend optrad, duurde de ontvoering niet langer dan 40 minuten. Het plan van de ontvoerders om de jongen naar een vakantiehuis te brengen is daardoor niet uitgevoerd, aldus de rechtbank.

Klemgereden

Toen het busje op de A27 bij Groenekan werd klemgereden was de jongen geboeid, liep hij mank en was hij versuft. Buurtbewoners hadden het kenteken van het voertuig genoteerd. Op 8 maart vorig jaar zijn een 41-jarige man uit Amsterdam en drie vrouwen – 28, 31 en 35 jaar oud – uit Amsterdam en Amstelveen aangehouden. Dat was nadat de politie nadere informatie over de ontvoering naar buiten had gebracht. Op de dag van de ontvoering waren al drie mannen opgepakt.

De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen waarom de jongen is ontvoerd. Niemand heeft daarover openheid van zaken gegeven.

Woningoverval

Volgens het Openbaar Ministerie vormde een woningoverval aan het Minervaplein in Amsterdam-Zuid enkele weken eerder het motief voor de ontvoering. Het slachtoffer zou op 18 december 2022, samen met een vriendje aanwezig zijn geweest zijn in de woning van een vriendin van de jongens. Daar hebben gewapende overvallers toen ongeveer 2 ton cash, dure horloges en tassen gestolen. De jongens werden er door de bewoners van verdacht te hebben samengewerkt met de overvallers.

Grote impact

Volgens de rechtbank is de ontvoering ‘een zeer schokkende gebeurtenis geweest met grote impact’ op de minderjarige jongen. Een 42-jarige man stuurde de overige vier verdachten aan en speelde een centrale rol bij de voorbereiding van de ontvoering. Hij krijgt daarvoor met drie jaar de hoogste gevangenisstraf.

Veroordelingen

Zijn medeplegers, een 37-jarige man, een 35-jarige man, een 31-jarige man en de 37-jarige “lokvrouw”, krijgen gevangenisstraffen opgelegd van respectievelijk 33, 30, 30 en 24 maanden. De 37-jarige bestuurder van het busje die 33 maanden cel krijgt, is ook veroordeeld voor witwassen. Twee andere mogelijke betrokkenen, een 37-jarige man en een 35-jarige vrouw, worden vrijgesproken van een rol bij de ontvoering.

Alle vijf de veroordeelden krijgen een contactverbod van drie jaar met het slachtoffer.

Zie ook:

‘Kidnappers 15-jarige jongen wilden eerder zijn vriendje ontvoeren’