Tot drie jaar voor witwassen miljoenen aan bitcoins

Zes mannen zijn door de rechtbank Utrecht veroordeeld voor witwassen van bitcoins ter waarde van bedragen van 100.000 tot 10 miljoen euro. Ze kregen gevangenisstraffen variërend van 1 tot 3 jaar.

Mixerdienst

De bitcoinhandelaren zijn de hoofdverdachten. Het zijn mannen van 21, 25 en 27 jaar. Ze  namen bitcoins aan van klanten en zetten deze via een netwerk van rechtspersonen om in grote contante geldbedragen. Hierbij werd gebruik gemaakt van een zogenaamde mixerdienst, bedoeld om de herleidbaarheid van de bitcointransacties te bemoeilijken. Ze garandeerden hun klanten anonimiteit.

Contante bedragen

De contante bedragen werden in openbare gelegenheden aan de klanten overhandigd. Hiervoor werd een hoge commissie in rekening gebracht.

De hoofdverdachten controleerden niet waar de bitcoins vandaan kwamen en kunnen daarover ook geen uitleg geven. De rechtbank oordeelt dat het gezien alle omstandigheden niet anders kan dan dat de bitcoins van misdrijf afkomstig waren. Hoewel de hoofdverdachten de bitcoinhandel niet zijn begonnen met een crimineel oogmerk, hebben zij welbewust risico’s genomen waarbij zij zich moesten realiseren dat het ging om bitcoins die van misdrijf afkomstig waren en dat zij hiermee de onderliggende criminaliteit faciliteerden.

Klanten

Ook drie klanten van de hoofdverdachten zijn veroordeeld voor witwassen. Ook zij hebben geen uitleg gegeven over de herkomst van de door hen aangeboden bitcoins. Ze zaten in de drugshandel. Een van hen is daarnaast veroordeeld voor het bezit van ruim 5 kilo harddrugs en het voorbereiden van de uitvoer daarvan. Een ander is ook veroordeeld voor een wietkwekerij.  De rechtbank veroordeelt de drie klanten van 29, 39 en 44 jaar tot gevangenisstraffen van respectievelijk 12, 24 en 30 maanden.