Tot één jaar cel voor duo dat plofkraak wilde plegen in Duitsland

De rechtbank in Utrecht heeft maandag twee mannen van 22 en 23 tot één jaar cel veroordeeld omdat ze van plan waren om in mei 2020 een plofkraak te plegen in Duitsland. De politie wilde het tweetal op de A12 bij Maarn aanhouden, maar de bestuurder ging er met hoge snelheid vandoor. Na een aanrijding in Zeist konden de mannen alsnog worden aangehouden.

(Beeld uit archief)

In de nacht van 18 mei 2020 kreeg de Nederlandse politie een melding binnen over een Audi die drie dagen eerder betrokken was bij een achtervolging in Duitsland. Ter hoogte van de afslag Maarn gaf de politie tevergeefs een stopteken, waarna de auto met hoge snelheid richting Doorn reed.

Achtervolging

Nadat meerdere politievoertuigen de achtervolging inzetten botste de bestuurder tijdens de vluchtpoging tegen een politieauto. Uiteindelijk kwam hij tot stilstand tegen een kunstobject, vlakbij het politiebureau in Zeist. Het duo probeerde nog te voet te vluchten, maar werd vlak daarna aangehouden.

Bewijsmateriaal

In de Audi vond de politie gasflessen, een breekijzer en voorhamer, een stroomstootwapen en jerrycans met benzine. Ook werden handschoenen en ammoniak gevonden, bedoeld om onder meer sporen uit te wissen. Op één van de twee mobiele telefoons die in de Audi werden gevonden stonden foto’s van een pinautomaat in Duitsland. Op de andere trof de politie een bericht met het bijbehorende adres. De rechtbank leidt hieruit af dat de verdachten van plan waren een plofkraak te plegen.

12 en 10 maanden cel

De rechtbank veroordeelt de 23-jarige bestuurder zonder vaste woon- of verblijfplaats tot een celstraf van 16 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast legt de rechtbank hem een rijontzegging op van een half jaar én moet hij in totaal 700 euro geldboetes betalen. De 22-jarige medeverdachte uit Utrecht krijgt 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. De opgelegde straffen zijn conform de eis van de officier van justitie.