Tot negen jaar cel voor bijzondere heroïnezaak

De rechtbank in Den Haag heeft tien personen gestraft, van één tot negen jaar cel, voor deelname aan een criminele organisatie die in kwekerijen grootschalig heroïne produceerde. Heroïne fabriceren komt in Nederland zelden voor.

Morfine

Heroïne wordt gemaakt van een halffabrikaat van opium en dat gebeurt doorgaans in landen waar opium wordt verbouwd zoals Afghanistan of Iran, of in Turkije. Vier broers uit Den Haag kregen in 2017 de aandacht van de politie omdat die informatie over hun activiteiten binnenkreeg, ‘uit binnen- en buitenland’, aldus de politie. Hun (grote) kwekerijbedrijf Cemo BV bestelde op naam van een ex-vriendin op zeker moment grote hoeveelheden azijnzuuranhydride. Die stof wordt nooit in kwekerijen gebruikt maar wel als toevoeging om morfine om te zetten in heroïne.

Milieudienst

Het onderzoeksteam van de politie werkte in de opsporing samen met de Milieudienst van de provincie Zuid-Holland die regelmatig voor controles bij de kwekerijen langsgaat. De verdachten spelden de DCRM-ambtenaren op de mouw dat het azijnzuuranhydride werd toegepast om leidingen te spoelen. Dat moest onzin zijn. (tekst gaat verder onder reclame)


Camera

Een camera in een van de kwekerijen van het bedrijf in Bergschenhoek registreerde vervolgens hoe er vooral in de nachtelijke uren bijzonder veel bedrijvigheid in de kwekerij was. Auto’s reden af en aan, mannen in overalls met gasmaskers op sjouwden met jerrycans, en wreven in hun geïrriteerde ogen, aldus de politie.

Inval

Het team besloot in augustus 2017 een inval in die kwekerij te doen maar vond toen geen drugs. Wel waren er duidelijk sporen van heroïneproductie. De politie berekende dat er daar minstens vijfhonderd kilo heroïne moet zijn gemaakt en er waren grondstoffen aangeleverd voor nog eens duizend kilo. Door deze bevindingen kon de politie overgaan tot aanhouding van de familieleden en hun handlangers.

Courgettes en paprika’s

In een kwekerij in Berkel en Rodenrijs stonden – behalve veel courgettes en paprika’s – ook vijf vaten azijnzuuranhydride. Ook in twee andere kwekerijen, in Maasdijk en Pijnacker, is niets aangetroffen. Wel werd hier administratie in beslag genomen. In de kwekerij in Maasdijk was bovendien in april al een wietkwekerij van 3.000 planten ontmanteld.

Café

Een Haags café werd ook doorzocht omdat daar veel verdachten bijeenkwamen. Hier werden verschillende pakjes cocaïne gevonden. De burgemeester sloot het café direct. Bij een doorzoeking van een woning in Den Haag werd een hoeveelheid versnijdingsmiddel gevonden. In andere woningen kwamen onder andere een vuurwapen en 50.000 euro aan contant geld tevoorschijn, plus dure sierraden en kleding. Ook trof de politie een aantal pgp-telefoons aan.

In Bleiswijk zijn in hetzelfde onderzoek vijf verdachten aangehouden. Een van hen stond niet in deze strafzaak terecht maar moet zich op een later moment voor de rechter verantwoorden in verband met een compleet drugslab dat de politie daar tegenkwam.

Een jaar geleden stelde de rechtbank de verdachten op vrije voeten.

Tegen de vier broers en een zwager loopt nog een ontnemingszaak. Justitie wil 2,6 miljoen euro aan criminele winst afpakken.

Zie ook:

Rechter: geen onderzoek pgp-data in heroïnezaak