Tot negen jaar geëist in wapenzaak

Officier van justitie Maaike van Kampen heeft in de grote wapenzaak “13Kipsaté” tot negen jaar cel geëist tegen vier mannen die grootschalige handel in (zware) wapens zouden hebben gehandeld.

Arsenaal

Het gaat om een aantal Amsterdammers en Brabander Jan B. (66) die hen de wapens leverde. Tegen de Hultenaar B. werd negen jaar geëist. Bij hem is een arsenaal aan vuurwapens gevonden en ruim duizend amfetaminepillen. Tegen de 39-jarige Amsterdammer Comert “Nino” E. (39) eiste het OM zeven jaar cel. Hij zou een leidende rol hebben gespeeld in de criminele organisatie. Volgens het OM zette hij opdrachten uit en ging hij over de verdeling van het geld. Tegen drie andere Amsterdammers van 61, 55 en 27 jaar is respectievelijk zes, vier en drie jaar geëist. Volgens het Openbaar Ministerie vervulden zij onder meer de rol van beheerder, tussenpersoon, vervoerder, bodyguard en hulpje.

Liquidaties

Volgens het OM zijn er aanknopingspunten dat deze organisatie onder meer wapens leverde aan personen die kunnen worden gekoppeld aan de liquidatiegolf die voornamelijk Amsterdam al zo’n vijf jaar in zijn greep houdt. Het onderzoek naar de organisatie is aan het rollen gekomen nadat in januari 2013 op een patroonhouder dna werd gevonden die later aan één van de vijf verdachten, een 61-jarige man uit Amsterdam, kon worden gekoppeld. De patroonhouder lag samen met automatische vuurwapens en een grote hoeveelheid munitie in een woning die werd gebruikt als schuiladres van een verdachte van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt in december 2012. De 61-jarige Amsterdammer werd getapt en uit de afgeluisterde gesprekken kwam naar voren dat hij zich met anderen mogelijk bezighield met grootschalige wapenhandel.

De politie heeft doorzoekingen gedaan in Amsterdam, Brabant en België. Daarbij zijn onder meer automatische vuurwapens, revolvers, handgranaten en een grote hoeveelheid munitie in beslag genomen.

Eerdere berichten:

Verdachten wapenhandel voor de rechter

‘Janssen schoot zich door het hoofd’ (UPDATE)

Wapenverdachte Jan B. in januari voor rechter

Jan B. vervolgd voor wegmaken lijk

Dna Jan B. op wapens Nieuwegein