Tot negen jaar voor schietpartij bij eerste hulp

Voor betrokkenheid bij de schietpartijen op 13 oktober 2018 in Zaandam zijn vier verdachten veroordeeld tot celstraffen van drie, vijf, negen en twee jaar.

Worsteling

De eerste schietpartij was in het uitgaanscentrum aan de Zuiddijk. De rechtbank stelt op basis van camerabeelden en forensisch onderzoek vast dat de 20 jarige O.S. daar als eerste heeft geschoten op een van twee broers H.. Hij heeft tijdens ’een worsteling’ geschoten, dat was volgens de rechtbank een poging tot doodslag. Hiervoor krijgt hij drie jaar cel.

Vervolgens schoot de 27 jarige L.H. twee maal op O.S. en raakte hem daarbij in de buik en in de lever. Zijn handelen was aanvallend, vindt de rechtbank, en geen noodweer. Tegen hem was acht jaar geëist maar de rechtbank komt tot vijf jaar cel omdat er rekening mee moet worden gehouden dat O.S. het vuurgevecht is begonnen, vindt de rechtbank.

De 33 jarige Giovanni H. is met zijn broer, de 24 jarige Gilano H., achter de taxi met O.S. aangereden, naar het ZMC. Daar vond in en bij de ingang de tweede schietpartij plaats ten overstaan van ziekenhuispersoneel en patiënten. Giovanni H. wordt door de rechtbank tot een gevangenisstraf van 9 jaar veroordeeld, wegens poging moord op O.S. Hij heeft bij het ZMC meerdere keren geschoten op O.S.. Tegen hem was 12 jaar geëist.

Wegduwen

De rechtbank vindt dat er onvoldoende bewijs is om de 24 jarige Gilano H. voor het samen met zijn broer medeplegen van de poging moord op O.S. te veroordelen, en spreekt hem daarvan vrij. Wel vindt de rechtbank dat hij zijn broer opzettelijk behulpzaam is geweest, door bij het ZMC de taxichauffeur die O.S. naar het ziekenhuis had vervoerd en Giovanni H. op afstand probeerde te houden, weg te duwen. Hierdoor werd het voor Giovanni H. gemakkelijker op O.S. te schieten. Gilano H. wordt wegens medeplichtigheid veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar.

Zie ook:

Eisen tot 12 jaar voor schietpartij bij Zaans ziekenhuis