‘Tot tbs veroordeelde moordenaars mogen erfenis niet krijgen’

De politiek wil het onmogelijk gaan maken dat tot tbs veroordeelde moordenaars kunnen ervan van hun slachtoffers en nabestaanden. Dit naar aanleiding van een moord in Beuningen, waarin een man zijn vrouw vermoorde.

Erfenis

De VVD en de SP willen hier verandering in brengen, naar aanleiding van de zogenoemde Beuningse martelmoord. Nadat hij zijn vrouw wekenlang mishandelde tot ze stierf, lijkt Laurent D. toch haar erfenis te krijgen. Kamerleden Ulysse Ellian (VVD) en Michiel van Nispen willen verandering brengen in de wet die dit mogelijk maakt. (SP) Dit schrijft het Algemeen Dagblad donderdag.

Sporadisch

D. kreeg in dit geval behandeling via tbs opgelegd, en geen straf, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar werd verklaard. Hij kon hierdoor erven van zijn eigen slachtoffer, zijn vrouw Hetty Verink, omdat dit bij tbs’ers niet wettelijk verboden is. Eerder kwamen er sporadisch dit soort gevallen voor, schrijft de krant, waarbij soms wel werd voorkomen dat de dader kon erven.

De minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) vindt het hierdoor niet nodig de wet te veranderen, hoewel hij erkent dat het onrechtvaardig kan aanvoelen, als het gebeurd.

In het geval van D. zou hij al eerder aanspraak hebben willen maken op een erfenis, en hiervoor zelfs een familielid hebben bedreigd, aldus het AD. Dit ging om een deel van de boerderij van haar ouders.