Tot tien jaar cel voor mislukte plofkraken (UPDATE)

Drie Utrechters zijn dinsdag door de rechtbank Utrecht veroordeeld voor meerdere plofkraken en pogingen daartoe. Vrijwel alle kraken mislukten. De hoofdverdachte is de 32-jarige oud-politicus Steven K. (foto). Hij kreeg tien jaar gevangenisstraf. Twee andere medeverdachten zijn respectievelijk veroordeeld tot 6 jaar en 30 maanden gevangenisstraf.

Verf

De drie verdachten waren ook lid van een criminele organisatie, aldus de rechtbank. Een vierde verdachte is vrijgesproken. Hij zit vast omdat hij vorig jaar werd veroordeeld voor het plegen van andere plofkraken.

De acht plofkraken (of pogingen) vonden plaats tussen december 2017 en eind februari 2018. Op 7 januari 2018 in Didam is 83.000 euro buit gemaakt. Het met verf besmeurde geld wordt later teruggevonden in een bestelbus. In de overige gevallen lukt het niet om geld buit te maken. Bij de laatste kraak – op 23 februari in Druten – zijn twee van de verdachten op heterdaad betrapt en aangehouden.

Voor de kraak in Didam werden al een Amsterdammer en een Hagenaar veroordeeld door de rechtbank in Zutphen.

Steven K. was kandidaat-raadslid van Stadsbelang Utrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij werd al eerder verdacht van strafbare feiten. Nadat bekend werd dat hij verdacht was, trok hij zich terug als kandidaat. De advocaat van K.,  Jaap Willem Roozemond, wenst aan Crimesite geen commentaar te geven op de veroordeling van zijn client.

Noppenfolie

De modus operandi was in alle gevallen hetzelfde. Telkens deden de verdachten eerst een voorverkenning. Bij de kraken maakten ze gebruik van gehuurde bestelbussen, explosieven, scooters zonder kenteken en droegen de verdachten bivakmutsen, werkhandschoenen, donkere kleding en regenpakken om herkenning of het achterlaten van sporen te voorkomen.

Nadat de verdachten ervandoor gingen op een scooter hielden ze zich daarna enkele uren schuil in een gehuurde bestelbus. De binnenkant van die bus was bekleed met noppenfolie zodat zij niet zichtbaar waren voor warmtecamera’s. In de ochtend werden zij dan opgehaald door een andere verdachte.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met het aantal kraken die iedere verdachte heeft gepleegd. De hoofdverdachte is verantwoordelijk voor acht plofkraken. De 25-jarige Utrechter die veroordeeld is tot zes jaar gevangenisstraf was betrokken bij vijf kraken, een andere 24-jarige verdachte bij twee kraken.

Zie het vonnis.