Tot twee jaar cel voor bankfraude op internet

Drie mannen en een vrouw uit Wit-Rusland, Letland en Polen zijn woensdag veroordeeld tot celstraffen van 4 tot 24 maanden voor grootschalige internetfraude. Via malware sluisden zij geld weg van Nederlandse rekeninghouders.

Criminele organisatie

De rechtbank Breda vindt dat de verdachten zich schuldig maakten aan onder meer diefstal, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Ze maakten onderdeel uit van een criminele organisatie die in 2013 en 2014 malware, kwaadaardige software, gebruikte om toegang te krijgen tot computers en bankrekeningen. Via internetbankieren werd vervolgens geld weggesluisd naar speciaal daarvoor geopende rekeningen. Uiteindelijk acht de rechter bij 18 illegale transacties, met een totale waarde van ruim 81.000 euro, de diefstal bewezen. Daarnaast wordt ook een aantal pogingen tot diefstal bewezen geacht.

Tas met passen

Twee van de verdachten waren al eerder betrokken bij vermogensdelicten. De hoofdverdachte vervulde een coördinerende rol in de oplichting. Eén van zijn medeverdachten regelde onder meer tussenpersonen die bankrekeningen openden waarop het gestolen geld kon worden gestort. Bij een andere verdachte werd een tas vol pinpassen aangetroffen. Een vierde verdachte fungeerde als ‘geldezel’ op wiens rekening het bedrag gestort werd.

De officier van justitie had celstraffen geëist van 98 dagen tot 26 maanden.