Tot vier jaar cel geëist tegen broers en moeder in witwaszaak paardenfokker

Tot vier jaar cel geëist tegen broers en moeder in witwaszaak paardenfokker

Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Assen tot vier jaar celstraf geëist tegen twee broers en hun moeder wegens drugsbezit, wapenbezit, witwassen en fraude. Een van de broers, de 52-jarige Alex N., werd in juni 2021 al veroordeeld voor het witwassen van een kleine half miljoen euro. De rechtbank in Amsterdam legde hem daarvoor 1,5 jaar celstraf op.

Invallen

De verdenkingen van het OM komen vooral voort uit meerdere doorzoekingen in juni 2018. Op het terrein van een grote paardenstal in het Drentse Witten (gemeente Assen) werd in een plastic ton in de grond – onder een werkbank – 763.000 euro aan contanten aangetroffen, vrijwel geheel in 500 euro-biljetten.

Jubileumtas

Het geld bij de paardenfokkerij was verpakt in een plastic tas van een supermarkt. Het gaat om een jubileumeditie van die tas die pas na 1 januari 2018 verkrijgbaar was. In combinatie met dna-materiaal is het geld te linken aan de drie verdachten. De jubileumeditie van die tas bewijst volgens justitie dat het geld daar nooit voor 2018 in een ton kan zijn gelegd.

Matras

Opmerkelijk is in dit onderzoek ook de vondst van 149.000 euro aan contanten in een woning in Amstelveen en van bijna 140.000 euro onder het matras van de 72-jarige moeder in haar huis in Witten. Deze vrouwelijke verdachte was de partner van de overleden vader van de broers, eigenaar van de grond van de stallen en vennoot van die stallen. Haar medevennoot is haar 50-jarige zoon Gerrie N.

Drugshandel

De verdachten geven geen verklaring en zwijgen over de herkomst van het geld. Het OM vermoedt betrokkenheid van de beide broers in de drugshandel. Volgens de officieren van justitie kan het daarnaast niet anders dan dat het gevonden geld afkomstig is uit enig misdrijf.

‘Het zijn vooral briefjes van 500 euro. Deze worden in het normale betalingsverkeer zelden gebruikt, maar komen wel voor in het criminele milieu. Daarnaast is het hoogst ongebruikelijk om grote hoeveelheden contant geld te bewaren onder de grond.’

Bij de doorzoekingen bij de paardenstal in Witten werden bijna een kilo wiet en een ontsteker van een antitankmijn gevonden. Ook werd een stroomstootwapen, pepperspray, vuurwapens en munitie aangetroffen. Een semi-automatisch vuurwapen (Tokarev TT33) lag achter de wijzerplaat van een staande klok. Het vuurwapen- en munitiebezit kan volgens het OM gelinkt worden aan twee van de drie verdachten.

Lasbedrijf

In dit onderzoek staat ook het hebben van een vals rijbewijs, hypotheekfraude en het valselijk opmaken van facturen op de tenlastelegging. Zo heeft de 50-jarige Gerrie N. een las- en klusbedrijf dat veel dubieuze facturen stuurt. Deze worden wel betaald, maar de diensten worden niet geleverd. De officieren omschrijven het bedrijf als een façade.

‘Er is geen inkoop, er is geen dienstverlening en er wordt niet gelast. Er is slechts sprake van een valse facturenstroom die onderdeel is van een constructie, waarmee schijnbaar legale inkomsten worden gegenereerd.’

Strafeisen

Naast de verbeurdverklaring van het aangetroffen geld eist het OM vier jaar cel tegen de 50-jarige Gerrie N., 2,5 jaar cel tegen de 52-jarige Alex N. en 20 maanden cel tegen hun 72-jarige moeder. Tegen de 43-jarige partner van een van de broers eist het OM een taakstraf van 180 uur en een maand voorwaardelijke celstraf. Alle verdachten komen uit de gemeente Assen.

De rechtbank in Assen laat na de inhoudelijke behandeling van deze zaak weten wanneer het uitspraak doet.

Jumbo-topman

Het Openbaar Ministerie onderzocht ook een verband tussen het paardenfokbedrijf in Assen en de witwaszaak rond Jumbo-topman Frits van Eerd en hoofdverdachte Theo E. uit Gasteren.