Tot vier jaar cel in grote cokezaak

In de cocaïnezaak “Brush” heeft de rechtbank Rotterdam dinsdag tien verdachten gevangenisstraffen opgelegd die variëren van vier jaar tot voorwaardelijke straffen en taakstraffen. De Brush-zaak is al oud. Eén van de verdachten werd in 2015 in Amsterdam geliquideerd .

Doodgeschoten

De criminele organisatie was in de loop van 2011 bezig met de invoer van grote partijen cocaïne uit Zuid-Amerika. Negen verdachten zijn veroordeeld voor de deelname aan die criminele organisatie. Een elfde verdachte is vrijgesproken vanwege onvoldoende bewijs.

Hoofdverdachte Mario Magan Tier (foto rechts) werd in 2015 op 45-jarige leeftijd doodgeschoten. De overige verdachten waren vooral van Surinaamse komaf.

Bekende criminelen

Het onderzoek begon nadat er eind 2010 anonieme informatie was binnengekomen dat Magan Tier mogelijk bezig was met import van cocaïne vanuit Suriname. In januari 2011 leverde de inlichtingendienst van de politie informatie over een drugslijn vanuit Venezuela waarin Magan Tier zou samenwerken met bekende criminelen (die later niet meer in het Brush-onderzoek voorkwamen).

Op 3 mei 2011 werd in Rotterdam een hoeveelheid van 124 kilo cocaïne in beslag genomen die met de groep in verband wordt gebracht door de rechtbank. Uit het dossier blijkt ook dat Magan Tier met medeverdachten contact heeft over en transport vanuit Venezuela. De communicatie verliep veelal via niet versleutelde “ping”-berichten op de BlackBerry. Ook waren er tal van observaties, rond pogingen tot uithalen van cocaïne uit een container.