Tot vier jaar cel voor 3,3 miljoen in garagebedrijf

De rechtbank in Alkmaar heeft een garagehouder, diens broer en een in dienst zijnde monteur tot gevangenisstraffen veroordeeld tot lange celstraffen voor het medeplegen van witwassen van 3,3 miljoen euro. In het Wormerveerse garagebedrijf Ribo was op 13 juni 2017 dat contante geldbedrag aangetroffen.

Koelbox

Het geld was grotendeels verpakt in boterhamzakjes en was verstopt in een koelbox, toiletruimte, personenauto, autobanden en in een boodschappentas. De rechtbank heeft vastgesteld dat het geld vermoedelijk van criminele herkomst is. Bij de doorzoeking van het garagebedrijf werden ook een gestolen Mini Cooper en diverse gestolen auto-onderdelen aangetroffen.

BV

De garagehouder kreeg 48 maanden cel. Hij is daarnaast ook veroordeeld voor het mishandelen van een agent. De broer, eveneens werkzaam in het garagebedrijf, is voor zijn aandeel in het witwassen en de gewoonteheling veroordeeld en heeft een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, opgelegd gekregen. De monteur, die bij afzonderlijk vonnis ook nog voor een ander geval van witwassen is veroordeeld, kreeg ook een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk opgelegd.

Ook het garagebedrijf zelf, een besloten vennootschap, is veroordeeld, wegens medeplegen van gewoonteheling, tot een geldboete van 20.000 euro. De bv is vrijgesproken van het witwassen. De inbeslaggenomen ruim 3 miljoen euro is, op een relatief klein deel na, door de rechtbank verbeurd verklaard.

Zie ook:

Tot 4,5 geëist voor witwassen via garage

3 miljoen gevonden bij garagebedrijf

Verborgen ruimtes en ‘heel veel cash’ in garage (UPDATE)