Tot vijf jaar in hoger beroep Ajax-zaak

De in drugs handelende Ajax-fan Daan van der E. heeft in hoger beroep van het gerechtshof Amsterdam opnieuw vijf jaar cel voor fabricage en handel in drugs gekregen, dezelfde straf als de rechtbank oplegde. Zijn vriendin Tamara F. kreeg een half jaar minder dan van de rechtbank: 3,5 jaar.

België

Een medeverdachte heeft 2,5 jaar gekregen. Volgens het gerechtshof zijn ze schuldig aan onder meer handel in, bezit en fabricage van (synthetische) drugs. De verdachten kenden elkaar als supporters van Ajax en hielden zich bezig met de handel in cocaïne, amfetamine en xtc in de periode oktober 2011 tot juni 2013; één van de verdachten trad in een kortere periode op als vervanger van een andere verdachte. In de woning van twee verdachten in België (foto) werden onder andere een grote hoeveelheid harddrugs en goederen aangetroffen waarmee xtc-pillen en amfetamine konden worden gemaakt, en ook vuurwapens. Eén van de verdachten hield zich bovendien bezig met de productie van wiet.

Media

Voor het bewijs is gebruik gemaakt van heimelijke geluidsopnames in twee auto’s. Die opnames zijn inmiddels verdwenen maar het hof heeft de bezwaren van de verdediging op dat punt verworpen. Het hof vindt dat sprake was van een criminele organisatie, waarbij Daan van der E. een leidinggevende rol had. Het hof neemt het twee van de drie verdachten ernstig kwalijk dat zij kort voor het plegen van deze feiten wegens soortgelijke feiten al waren veroordeeld en direct daarna met de handel in harddrugs zijn doorgegaan.

Dat twee van de drie verdachten te maken hebben gekregen met veel media aandacht ligt volgens het hof hoofdzakelijk aan henzelf en werkt niet strafverminderend.

Lees de eerdere berichten:

Weer veroordeling Ajax-fans

XTC-lab in villa Ajax-hooligan

‘Ajax-hooligans’ gepakt in drugsonderzoek

Ajax-fans in criminele drugsorganisatie