Tot zes jaar voor afpersing en ontvoering ex-MC-lid (UPDATE)

De rechtbank Groningen heeft Adino D. (38) en drie andere mannen en een vrouw veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier tot bijna zes jaar voor hun rol bij de afpersing van een voormalig lid van No Surrender.

Ontvoerd

Het slachtoffer was eerder met een zogenaamde bad standing uit de motorclub gezet. De rechtbank acht bewezen dat hij op de avond van 7 november 2016 naar de woning van de vrouw in Eelde is gelokt, waar hij fors mishandeld is door leden van No Surrender, waaronder de vier mannen die de rechtbank nu heeft veroordeeld. Het slachtoffer is daarna meegevoerd in een busje naar een parkeerplaats bij zwembad De Papiermolen in Groningen, waar zijn zoon losgeld, vermoedelijk in de vorm van een grote hoeveelheid hennep, heeft moeten betalen. Het slachtoffer is daarna weer meegenomen en uiteindelijk later die nacht in zijn ondergoed in een bos bij Glimmen vrijgelaten.

Tweede afpersing

Eén van de mannen is ook veroordeeld voor zijn aandeel in de maandenlange afpersing van een ander voormalig No Surrender-lid. Dit slachtoffer is ook mishandeld en bedreigd en moest geld aan deze verdachte afstaan.

Kritiek

De advocaten van de verdachten hebben veel kritiek geuit op het politieonderzoek. De kritiek
richtte zich vooral op de gebrekkige manier waarop de verklaringen van de slachtoffers door de politie zijn vastgelegd. De rechtbank is het met een groot deel van deze kritiek eens. De verklaringen die de slachtoffers bij de politie hebben afgelegd, zijn om die reden door de rechtbank van het bewijs uitgesloten. Beide slachtoffers hebben hun verhaal echter ook bij de rechter-commissaris gedaan, in het bijzijn van de advocaten van de verdachten, die hen ook vragen hebben kunnen stellen. Deze verklaringen zijn volgens de rechtbank wel bruikbaar.

Twee verdachten zijn vrijgesproken. De straffen zijn iets lager dan geëist doordat de rechtbank de weglatingen in de verhoren van de aangevers, die de advocaten hadden ontdekt, heeft laten meewegen.