Tot zes jaar voor crystal meth-transporten vanuit Zuid-Amerika

De rechtbank Den Bosch heeft een 35-jarige man uit Wervershoof veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor het opzetten van een transportlijn voor crystal meth van Zuid-Amerika naar Nederland. Een 25-jarige man uit Den Hoorn krijgt drie jaar cel voor zijn aandeel. Tussen januari 2020 en maart 2021 werden spullen met daarin meth verstopt door koeriersdiensten vanuit Mexico en Colombia naar Nederland vervoerd.

Contact

Dat lukte zeker drie keer. In één geval bleef het bij een poging om 15 kilo crystal meth in te voeren. Verder trof de hoofdverdachte voorbereidingen voor de invoer van zes andere pakketten met drugs.

De hoofdverdachte onderhield het contact met de betrokkenen in Zuid-Amerika en zorgde in Nederland voor onder meer adressen waar de pakketten naartoe gezonden konden worden. De medeverdachten hielpen door onder meer adressen ter beschikking te stellen en door pakketten te betalen, aan te nemen en ze naar de hoofdverdachte te brengen.

Koken

De man uit Den Hoorn zorgde ook voor de bewerking tot crystal meth door “meth base” in een drugslab te koken zodat er kristallen ontstaan.

De hoofdverdachte uit Wervershoof krijgt de zwaarste straf omdat hij alles uitdacht en contacten had in Zuid-Amerika. Hij haalde twee anderen erbij.

Ook een 46-jarige man uit Krabbendijke is veroordeeld: tot een celstraf van 40 maanden, waarvan 36 maanden voorwaardelijk, en de maximale taakstraf van 240 uur. Door aftrek van voorarrest hoeft de man niet terug naar de cel.

Hij krijgt veel minder straf omdat de rechtbank meeweegt dat zijn aandeel ondergeschikt was aan zijn vriend, de hoofdverdachte. De rechtbank heeft verder oog voor zijn thuissituatie. Hij heeft drie jonge kinderen met problemen en een echtgenote met ernstige lichamelijke beperkingen.