Tot zes jaar voor handel in Glocks

De rechtbank in Utrecht heeft vijf mannen en een vrouw veroordeeld voor internationale wapenhandel en deelname aan een criminele organisatie. Een 49-jarige man uit Almere kreeg zes jaar cel. De organisatie importeerde gedurende meerdere jaren onderdelen van wapens van het merk Glock.

Hoofdverdachte

Vanuit de Verenigde Staten en Oostenrijk werden sledes, lopen en kasten in pakketjes verstopt en naar verschillende adressen naar Nederland verstuurd. De hoofdverdachte uit Almere was volgens de rechtbank de drijvende kracht in de criminele organisatie. Hij zorgde ervoor dat de wapenonderdelen besteld, betaald en geleverd werden. Om zelf buiten schot te blijven werden de pakketjes met wapenonderdelen bij verschillende personen bezorgd. Hij heeft de door hem samengestelde wapens verkocht. Ook is er een grote hoeveelheid wapens bij hem gevonden.

Lagere straffen

De vijf medeverdachten kregen veel lagere straffen. Een 45-jarige man uit Amersfoort is veroordeeld tot een 2 jaar omdat hij de pakketjes uit het buitenland in ontvangst nam en betalingen deed aan leveranciers. Ook was hij betrokken bij de overdracht van een wapen.

Andere verdachten kregen lagere cel- en taakstraffen. Vijf van de zes verdachten zijn ook voor drugsbezit veroordeeld.