Tot zeven jaar cel voor internationale drugshandel

Drie mannen zijn woensdag veroordeeld tot celstraffen tot zeven jaar voor internationale drugshandel. De drie hebben van 2012 tot 2014 op grote schaal drugs geproduceerd en die hebben verhandeld. De groep had in meerdere woningen een drugslab waarin drugs als MDMA en amfetamine werd geproduceerd.

Foto: archief Crimesite

Die drugs werd in binnen- en buitenland verkocht. Ook importeerde de groep cocaïne uit Zuid-Amerika. Om die drugs te betalen, werd LSD verkocht in Brazilië, meldt De Gelderlander.

Codetaal

De groep bestond uit twee Arnhemmers van 25 en 38 jaar oud en een 27-jarige man uit ‘s-Gravenpolder, Zeeland. Ze communiceerden in codetaal en met versleutelde verbindingen.

De verdachten vormden samen een criminele organisatie, waarin ieder een eigen taak had. De 38-jarige Arnhemmer had de leiding binnen de organisatie. Hij kreeg zeven jaar celstraf.

Meewerken aan onderzoek

De 25-jarige Arnhemmer wist hoe de drugs geproduceerd moest worden, en hield zich bezig met de productie en verkoop van de drugs. Hij werkte mee aan het onderzoek, en kreeg daarom van de rechter vijf jaar cel, terwijl er zes jaar tegen hem was geëist door het OM.

De derde verdachte bracht de twee Arnhemmers in contact met mogelijke kopers van de drugs. Hij hield zich ook bezig met de verkoop van LSD in Brazilië en inkoop van coke in Zuid-Amerika. Hij kreeg vijf jaar opgelegd.