Toto Riina ‘verbreekt omerta’ in gevangenis

Toto Riina, het maffia-kopstuk van de Siciliaanse maffia Cosa Nostra die een levenslange gevangenisstraf uitzit, heeft de zogenoemde omerta-code, erecode van de maffia, verbroken. In de gevangenis zijn opnames van Riina gemaakt terwijl hij met Alberto Lorusso van de Sacra Corona Unita praat over wat ze met onderzoeksrechter Nino Di Matteo moeten doen. 'Laten sterven als een tonijn', zegt Riina. Video na de break.

Hij wordt 'de baas der bazen' van de Cosa Nostra op Sicilië genoemd. Tot Riina werd elf keer tot levenslang veroordeeld. Hij zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de dodelijke aanslagen op de onderzoeksrechters Falcone en Borsselino in 1992.

Bloedige jacht

In de Italiaanse media zijn beelden getoond van Toto Riina in de gevangenis. Hij wordt gefilmd en afgeluisterd terwijl hij met de baas van de maffia-groepering Sacra Corona Unita praat. Italië-correspondent Angelo van Schaik zegt daarover tegen Crimesite: 'Riina vertelt dat Nino di Matteo, onderzoeksrechter in Palermo, 'aan zijn einde moet komen als een tonijn'. In Sicilië heb je de jaarlijkse 'mattanza', een nogal bloedige jacht op tonijn in de wateren voor de kust van Palermo. Die uitspraak wordt opgevat als een verkapte doodsbedreiging aan het adres van Di Matteo. Want, zo stellen experts, Riina's woord is nog steeds wet.'

Trots

Verder zegt Riina volgens Van Schaik ook voor het eerst publiekelijk iets over de aanslagen op Sicilië in 1992 en de aanslagen in Rome, Milaan en Florence in 1993. 'Riina vertelt over Provenzano, de andere grote baas uit Corleone, dat hij hem respecteert maar dat het geen vriend van hem is. En dat het Provenzano is, die verantwoordelijk is voor de aanslagen van 1993 (in Rome, Milaan en Florence), want, zo zegt Riina, 'ik ben een Siciliaan, wat moet ik buiten Sicilië'. Hij is wel trots op de aanslagen op Falcone en Borsselino in 1992', aldus Angelo van Schaik.

Hieronder de beelden van de opnames uit de gevangenis in Milaan.

{youtube}qCRQ3ICIocE{/youtube}