Criminelen schakelden radarsysteem uit

De Nationale Politie heeft in Zuid-Spanje een organisatie ontmanteld die de radarbeveiliging van een deel van de Spaanse zuidwestkust saboteerde. De groep slaagde erin op gezette tijden het radarnetwerk voor de kust, tussen Huelva en de Portugese grens, uit te schakelen zodat vaartuigen van drugs- en mensensmokkelaars probleemloos hun lading aan de kust konden brengen. Daarnaast had de groep tracking-apparatuur geplaatst in elf patrouillewagens van de lokale politie zodat de locaties van die voertuigen voortdurend bekend waren.

De groep beschikte over twee platte contacten binnen de Guardia Civil en er was ook een platte medewerker van de douane die douane-acties in het gebied aan de organisatie doorbriefde. De twee contacten binnen de Guardia Civil hadden de taak om de kustbeveiliging uit te schakelen of te saboteren. In ruil voor deze dienst kregen ze een ruime vergoeding.

Het onderzoek heeft zeven maanden geduurd. In totaal zijn tien mensen aangehouden en zijn er vuurwapens 2.428 kilo hasj in beslag genomen. Maar de politie neemt aan dat er veel meer drugs via deze weg het land is binnengekomen.

De hoofdverdachte was een 33-jarige man die als automonteur werkte in een klein dorpje in het gebied.