Transportbedrijf mogelijk gesloten om cocaïne (UPDATE)

In de Rijnmond heeft de politie dinsdagochtend op zeven plaatsen invallen gedaan in een onderzoek naar grootschalige verkoop van cocaïne. Er zijn panden in Rotterdam, Vlaardingen en Rhoon doorzocht en twee verdachten aangehouden. Dat heeft een betrokken advocaat aan Crimesite bevestigd.

Bij het bedrijf AFE Transport in Rotterdam werden elf vrachtwagens in beslag genomen. De politie  verdenkt de groep ervan cocaïne vanuit Groot-Brittannië te hebben ingevoerd.

De burgemeester heeft het voornemen het bedrijf te sluiten. De advocaat van het bedrijf Michel van Stratum zal dat juridisch gaan aanvechten:

Het bedrijf is voor zover ik weet geen verdachte. Ook is cliënt niet gelieerd aan het genoemde andere Haagse bedrijf. Mijn cliënt, een van de twee directeur grootaandeelhouders bij AFE, herkent zich overigens niet in het gemaakte schuldverwijt en wordt ook geen handel in coke verweten. Enkel dat vrachtauto’s coke zouden hebben vervoerd. Door de voorgenomen sluiting marcheert de burgemeester voor de muziek uit, aangezien cliënt en zijn medeverdachten nog niet schuldig zijn bevonden en zijn veroordeeld. Als anderen het bedrijf en vrachtauto’s van mijn cliënt misbruiken voor illegale doelen, dat maakt hem dat niet zonder meer medepleger. Daar moet de strafrechter zich maar later over uitlaten. Daar weet ik wel raad mee. De voorgenomen sluiting is een draconische maatregel, die het voortbestaan van het bedrijf en de werkgelegenheid op het spel zetten. Bovendien stigmatiseert de burgemeester zo de transportsector door dit bedrijf de economische doodsteek toe te willen brengen, terwijl van een diepgaand Bibob-onderzoek met een negatieve screening geen sprake is. Als de burgemeester dit wil doorzetten, dan kunnen vele transportbedrijven in de regio Rijnmond en het Westland wel sluiten, aangezien het risico van misbruik in deze kwetsbare sector groot is.

Het onderzoek is in september vorig jaar begonnen. In april is in een bedrijfspand aan de Westvlietweg in Den Haag 500 kilo cocaïne in beslag genomen. Destijds zijn al negen mannen, onder wie de eigenaren van het Haagse bedrijf, aangehouden. De cocaïne in deze zending was geladen in de dubbele bodem van een container.