Haagse Trees op vrije voeten gesteld

De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft Trees N. op vrije voeten gesteld. N. zat vast in afwachting van overlevering naar Italië in verband met een cocaïne-zaak en is in Nederland tot vier jaar cel veroordeeld voor een betrokkenheid bij een cocaïnetransport, maar zit daarvoor in afwachting van het hoger beroep niet gehecht.

De rechtbank vond dat de behandeling van haar hoger beroep in een Nederlandse cocaïne-zaak nog lang zal gaan duren omdat er nog allerlei getuigen moeten worden gehoord. Bovendien heeft de rechtbank meegewogen dat Italië geen garantie wil geven dat ze terug kan keren naar Nederland voor behandeling van haar zaak.

‘De rechtbank vindt dat haar persoonlijke belangen nu zwaarder moeten wegen’, zegt haar advocaat Michel van Stratum.

Het opvallend dat N. ondanks haar vonnis van vier jaar cel op vrije voeten mag blijven, meestal is dat alleen het geval in bijvoorbeeld fraude-zaken. Van Stratum: ‘Dat komt veelvuldig voor, nu ook in overleveringszaken en verdovende middelen-zaken. De tendens is momenteel toch: minder opsluiten, je wordt voor onschuldig gehouden totdat het hof veroordeeld heeft. Dat is in België nog meer aan de orde. Daar hoeven straffen van minder dan drie jaar in beginsel nooit te worden uitgezeten.’

De zaak van Trees N. kwam groot in de media. Volgens de kranten waren zij en haar partner de spil in een groot cocaïne-netwerk. Overigens is haar partner G. is vrijgesproken in de Nederlandse drugszaak.

Het onderzoek naar N. en het overleveringsverzoek leidden tot grote verwarring en wrevel tussen verschillende parketten en tot een diplomatieke belediging van Suriname. Vorige zomer werd ten onrechte binnengevallen in de woning van de waarnemend Surinaams ambassadeur in Den Haag. De politie zei te hebben vermoed dat N. in dat huis aanwezig zou zijn. Dat was opvallend, N. noch haar partner bleken ter plaatse aanwezig, terwijl in Rotterdam zowel bij politie als justitie de correcte verblijfplaats en andere gegevens van N. bekend waren.

Die zaak leidde tot commotie tussen Nederland en Suriname en een familielid van Trees N. deed aangifte van lekken van informatie door burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag.

Lees meer over de zaak van “Haagse” Trees:

Ambassademedewerkers op de korrel? 

Rel Surinaamse diplomaat gesust (UPDATE) 

Trees & Partner moet binnen blijven