Inval diplomaat om onderzoek Haagse Trees

De inval van de politie van afgelopen weekend in de woning van de Tijdelijke Zaakgelastigde van Suriname, David Abiamofo, was een actie in het drugsonderzoek naar Haagse Trees. Deze vrouw zou hebben bemiddeld bij transacties tussen de Italiaanse ‘ndrangheta en Colombiaanse producenten van cocaïne. De politie van Den Haag was in de diplomatieke woning op zoek naar onder anderen Trees ‘La Signora’ N. De ambassadeurswoning staat op naam van de broer van N. 46-jarige Chrisna N.. Deze is volgens de politie een vuurwapengevaarlijke crimineel, zo schrijft het AD.

 

Het Algemeen Dagblad vraagt zich af wat de relatie kan zijn tussen een vuurwapengevaarlijke crimineel en de Surinaamse waarnemend ambassadeur.

Volgens de krant werd de woning eerder gebruikt als safe house voor leden van ‘ndrangheta die in Nederland ondergedoken waren.

De diplomatieke immuniteit werd door de inval geschonden. De Surinaamse zaakgelastigde moest tijdens de inval, in bijzin van vrouw en kinderen, een uur lang plat op de bank liggen. Dit ondanks dat hij zich had geïdentificeerd als diplomaat en een auto met diplomatiek kenteken voor de deur stond.

Volgens het AD zou hem zijn toegevoegd: ‘Al ben je de koningin, we gaan de huiszoeking verrichten.’

De 47-jarige Trees N. noch haar partner Wierdjanandsing G. zijn bij de zoeking gevonden. De twee zijn in Nederland en Italië verdacht van betrokkenheid bij drugstransporten.

Het voortvluchtige stel heeft van februari 2009 tot oktober 2010 in voorarrest gezeten vanwege een grote cocaïnevangst in de Rotterdamse haven. Ze moeten hiervoor dit jaar in Rotterdam terechtstaan.