Trend: smokkelen met veel kleine ladingen

Criminelen hebben een nieuwe methode om drugs te smokkelen. De zeehavenpolitie vindt in Rotterdam steeds vaker tassen met kleine ladingen harddrugs. Eerder werden voornamelijk grote ladingen drugs verstopt, maar nu worden drugs vaak in sporttassen met containers meegestuurd.

Vorige maand werd er een lading met sporttassen van in totaal 188 kilo cocaïne onderschept. De sporttassen waren in een container met cacaobonen verstopt. Voor de zaak zijn negen mensen aangehouden, waaronder vijf medewerkers van het containeroverslagbedrijf.

Het gaat volgens de politie om een nieuwe trend om drugs te smokkelen. In 2010 werden acht ladingen ‘drugssporttassen’ onderschept, in 2011 32. Dit jaar werden er in de eerste helft van het jaar al 24 ladingen drugs gevonden.

Volgens de politie krijgen de criminelen vaak hulp van binnenuit. De havenmedewerkers zijn nodig omdat zij de weg op de haven op hun duimpje kennen. Ook worden ze betaald om de tassen uit de containers te halen, zodat de douanecontrole wordt ontlopen.

Volgens de zeehavenpolitie is het niet alleen in Nederland een trend om drugs in kleine hoeveelheden te smokkelen. Ook in andere Europese havens, als Antwerpen en Hamburg, onderscheppen vaker smokkelsporttassen. De politie ziet het als risicospreiding: als een grote lading wordt gepakt, is de hele investering in een keer kwijt.

Lees ook:

Antwerpen: de coke-stad van Europa