Tricky Dick P. zit vast op verdenking fraude

De zakenman Dick P. (53) is vorige week aangehouden in een onderzoek van de FIOD naar grootschalige faillissementsfraude, oplichting en valsheid in geschrifte.P. is ook wel bekend geworden onder de naam “Tricky Dick”. P. is aangehouden op verdenking van fraude bij textielbedrijf Exxilco  dat in 2006 failiet gingen ook bij Ever Moving Circle (EMC). Dat bedrijf ging failliet in 2007 en hield zich bezig met dvd-productie. Hij is ook in verband gebracht met Willem Holleeder doordat deze zich in in 2000 bemoeide met American Dream Entertainment (ADE) een beursgenoteerde onderneming. ADE exploiteerde de rechten van tekenfilmproducent Dreamweavers, dat door Dick P. is gestart.

De Amsterdamse politie heeft rond die tijd ook een ontmoeting tussen P. en Holleeder en Mieremet geobserveerd in hoofdstelijke café La Bastille. P. tegen de Amsterdamse politie dat Holleeder en Mieremet zeiden aandeelhouder te zijn van ADE. Maar P. zei zich niet met aandelentransacties van Holleeder en Mieremet te hebben beziggehouden en kon dat aantonen met het register van aandeelhouders. 

Wie dan wel in dat register van aandeelhouders figureerden is niet bekend.

Er waren twijfels over de manier waarop ADE op de beurs was terechtgekomen. ADE had een slapende onderneming overgenomen.

EMC flopte doordat een dvd-project samen met de Postkantoren over het WK 2006 mislukte. Er kwam een conflict met de KNVB omdat het portretrecht van voetballers op de dvd was verlopen en bovendien was de dvd van slechte kwaliteit.

Het Openbaar Ministerie stelt dat P. zakenpartners voor ‘meer dan een een miljoen’ heeft opgelicht, met neptransacties.