Tsjechische groep met 1,2 ton coke

In een internationaal onderzoek naar de vangst van 1,2 ton cocaïne in januari bij Martinique (zie video onder) is onlangs een groep van vooral Tsjechische verdachten aangehouden. Op 6 januari enterde een Frans marineschip voor dat Franse eiland twee zeiljachten onder Britse en Spaanse vlag. Daarbij werden zeven mensen van verschillende nationaliteit aan gehouden. Deze vangst was het gevolg van een onderzoek dat de Tsjechische narcotica-brigade al in december 2009 was gestart. Dat meldt Europol.

(foto betreft een andere zending)

De groepering werd verdacht van het verkopen en importeren van cocaïne in verschillende Europese landen, waaronder Groot-Brittannië, Zweden en Slovenië. In augustus kwam er een internationaal onderzoek op gang waaraan acht landen deelnamen en ook de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA).

In deze operatie Fenix zijn nu acht mensen aangehouden in de Tsjechische Republiek, twee verdachten zijn nog voortvluchtig. Er is computer- en communicatieapparatuur in beslag genomen maar ook wapens en auto’s uit het diirdere segment.

In Slovenië zijn nog eens 14 mensen aangehouden. Het onderzoek wordt in andere landen voortgezet. Europol meldt geen Nederlandse betrokkenheid.

{youtube}RnwXeXXI2ww{/youtube}