Tuinkabouters, badzout en 16 kilo heroïne

Het Openbaar Ministerie heeft tot zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen negen mannen in de leeftijd van 31 tot 60 jaar. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij vijf drugstransporten naar Scandinavië en Engeland. Het zou gaan om xtc, amfetamine, cocaïne, hasj en heroïne. 

De verdachten, die elkaar kennen uit de transportwereld, komen uit Hilversum, Nieuwegein, Utrecht, Woerden, Breda en Harlingen. Het OM beschouwt de, nu 34-jarige, P.K. uit Hilversum als hoofdverdachte en als opdrachtgever van vier transporten. Hem en één medeverdachte wordt bovendien witwassen ten laste gelegd. De hoofdverdachte kan ook nog een ontnemingsvordering van bijna 100.000 euro tegemoet zien.

Dubbele wand

De verschillende drugstransporten vonden plaats gedurende de periode 30 november 2013 tot 20 juni 2014. Het politieonderzoek werd gestart nadat in november 2013 tijdens een overtocht met de ferry van Hirtshals (Denemarken) naar Larvik (Noorwegen) in een vrachtwagen 146,5 kilo hasj en 9,5 kilo amfetamine werd aangetroffen. De drugs, die waren verstopt in een holle ruimte achter een dubbele wand, werden opgespoord doordat een drugshond aansloeg bij de onderkant van de vrachtwagencombinatie.

Geprepareerde accubak

Op 19 februari 2014 werd 207 kilo hasj gepakt die in een vrachtwagen was verstopt met een lading bananen; de vrachtwagen was  op weg naar Denemarken.

Bij een transport naar Zweden op 17 maart 2014 werd bij een controle van een vrachtwagencombinatie in Helsingborg een partij van 71 kilo cannabis aangetroffen. De drugs zaten verstopt in de cabine die ook als slaapplaats dient.

Een maand later, op 23 april 2014, werd in Milton Keynes in het zuid-oosten van Engeland ruim 10 kilo heroïne gepakt die was weggewerkt in een geprepareerde accubak van een vrachtwagen.

Tuinkabouters

Het vijfde en laatste transport was naar Newcastle op 20 juni 2014. Naast de reguliere lading dozen met tuinkabouters en badzout werden 16 kilo heroïne, 6 kilo cocaïne en ongeveer 350.000 XTC-pillen vervoerd. De lading was verstopt in een geprepareerde ruimte onder de accubakken van een heftruck.

De meeste vrachtwagens werden in een loods in Ermelo bevoorraad met drugs. Voor het laatste transport naar Newcastle werd een loods in Tiel gebruikt.

Zie ook: Geen goed idee: drugs smokkelen naar Engeland