Tunnel VS-Mexico ontdekt en 17 ton wiet

In Californië heeft de politie een drugssmokkeltunnel naar Mexico ontdekt. De tunnel liep van Otay Mesa naar het Mexicaanse Tijuana en was 400 meter lang, een meter wijd en voorzien van verlichting en ventilatie. Agenten van de speciale Tunnel Taskforce (een samenwerkingsverband van verschillende diensten) hadden de loods waar de tunnel in uitkwam al onder observatie. Daarna hielden agenten in Otay Mesa een vrachtwagen aan die uit de loods vandaan kam en naar marihuana rook. De vrachtwagen bleek drie ton marihuana te bevatten.

Bij het doorzoeken van het magazijn vonden agenten nog eens zes ton marihuana en de tunnel naar Tijuana in Mexico. In totaal is 17 ton marihuana in beslag genomen bij de tunnel in de VS en Mexico maar ook op een plantage in de buurt van San Diego.

De marihuanapakketten hadden het label van Captain America, dat is een logo dat wordt gevoerd door het Sinaloa-kartel. Dit kartel dat vooral sterk is aan de westkust wordt gezien als de meest krachtige criminele organisatie in Mexico. De leider “Chapo” Guzman is één van de rijkste mannen ter wereld en voortvluchtig.

De laatste jaren zijn verschillende van dergelijke tunnels ontdekt, vooral bij Tijuana. Bij de tunnels wordt altijd veel marihuana in beslag genomen. De tunnels zijn namelijk vooral in gebruik voor wietsmokkel omdat die drug volumineuzer is dan cocaïne. Anderzijds wordt er veel meer wiet dan coke de VS ingesmokkeld.

Omgekeerd gaan Amerikaanse wapens Mexico in.

Lees meer over de drugsoorlog hier.

 

{youtube}HE9QtX9U4eM{/youtube}