Drugstunnel ontdekt in Arizona

In Yuma, Arizona, is afgelopen zaterdag een tunnel ontdekt van ongeveer 240 lang die onder de Mexicaanse grens doorloopt naar het Mexicaanse San Luis. De tunnel was nog niet helemaal klaar, maar zou waarschijnlijk worden gebruikt voor drugssmokkel naar de Verenigde Staten en wapensmokkel naar Mexico. Agenten van de Drug Enforcement Administration (DEA) gingen de tunnel binnen op hetzelfde moment als Mexicaanse militairen aan de andere zijde.

De ingang van de tunnel in Yuma was een onopvallend bedrijfspand met één verdieping. De ingang was in ee magazijnruimte, onder een grote watertank. Aan de Mexicaanse kant was de ingang in een ijsfabriek.

De tunnel was ruim een meter breed en twee meter hoog en werd om de meter gestut door balken van 4 bij 6 inch. Het diepste punt was op 17 meter onder de ingang in Yuma. Er was verlichting en ventilatie maar geen rails op de vloer aangelegd.

De DEA zegt dat de tunnel is ontdekt nadat agenten verdachte activiteit in de buurt van het pand aan het oberveren waren. Sinds januari 2012 lag het pand zelf onder observatie. Op 6 juli werd een auto aangehouden bij een verkeerscontrole die methamfetamine aan boord had. Het voertuig kon worden gelinkt aan het bedrijfspand met de tunnel. Daarop werd een huiszoekingsbevel afgegeven. Er zijn drie verdachten aangehouden in de zaak.

Deze tunnel is de eerste tunnel in de regio van Yuma. In de afgelopen tien jaar zijn er in Arizona 89 van dergelijke tunnels ontmanteld en 50 in Californië. Er zijn er waarschijnlijk voortdurend vele tientallen zo niet honderden in bedrijf langs de grens. Drugskartels gebruiken de tunnels vooral voor de smokkel van marihuana, hun meest winstgevende maar ook meest volumineuze smokkelwaar. Er vindt ook mensensmokkel plaats door de tunnels. 

Welk kartel de tunnel in beheer had is niet bekend gemaakt. Het gebied geldt doorgaans als terrein van Sinaloa, het grootste kartel in Mexico.

Meer tunnels:

Tunnel VS-Mexico ontdekt en 17 ton wiet 

Grote vangst meth-grondstoffen 

Drugs-tunnel naar de VS (video)