Tunnel graven gaat gewoon door

Om de paar weken nodigen de autoriteiten in het Mexicaanse Tijuana of het Noord-Amerikaanse San Diego de media uit om een net ontdekte tunnel te bezichtigen die onder de zwaar bewaakte grens heenloopt. Volgens een verslaggever van de New York Times is het vechten tegen de bierkaai want wie geld heeft kan voortdurend laten doorgraven. Toch vond de verslaggever de tunnel van afgelopen week wel weer een stunner.  

 De tunnel was bijna een kilometer lang, geheel gelambrizeerd met planken en verlicht met spaarlampen. Een dieseltreintje zorgde voor het vervoer in de tunnel, de ventilatie was in orde. Om beneden te komen moest er dertien meter worden afgedaald in een gat onder een tegelvloer van een loods.

Net zoals het goedkope nachtleven voor de gringo’s in Tijuana altijd doorbeukt en de 24-uurs apotheken altijd goedkope medicijnen verkopen wordt er onder Tijuana altijd gegraven. ‘Tegen mensen met veel geld is niks te beginnen. Het gaat altijd door, het stopt nooit,’ zegt een bewoner van het grensgebied.

In deze omgeving is in de meeste bedrijfsgebouwen ooit wel een tunnel ontdekt en dichtgegooid met dikke plakken beton. 

Luis Ituarte, 69, een kunstenaar heeft de galerie La Casa del Tunel in een pand waar tien jaar geleden een tunnel werd ontdekt. ‘Tijuana moet geld verdienen met die tunnels en ze open stellen in plaats van ze dicht te gooien. Ze behoren tot het historisch erfgoed. Tijuana hoort in het rijtje van Havana en Las Vegas.’

De stad is hoofdstad van de slechtheid geweest sinds in 1907 president Porfirio Díaz het gokken legaliseerde en daarna kwam er een flinke boost toen in 1920 de alcohol illegaal werd in de Verenigde Staten. ‘Las Vegas, Tijuana and Havana zijn gebouwd door dezelfde soort mensen,’ zegt Ituarte.

De militairen die de tunnels ontdekken zijn trots. ‘Dit is een succes dat de publieke veiligheid vergroot’, zei een generaal bij de perstour van de laatste tunnel.

Door iedere tunnel gaat tijdens zijn actieve leven ter waarde van honderden miljoenen aan marihuana voordat hij ontdekt wordt, noteert de verslaggever van de New York Times.

Terwijl de generaal zijn praatje houdt voor de camera’s bij de tunnel zoemt er vlakbij een treintje met grote pakken wiet naar de Verenigde Staten.

 {youtube}dS-ywhJtNmE{/youtube}