Turks appartementencomplex gebouwd van zorgmiljoenen

Drie mannen uit Utrecht hebben van de Utrechtse rechtbank celstraffen van 4 en 3,5 jaar gekregen wegens grootschalige fraude met persoonsgebonden budgetten (PGB) voor mensen die veel zorg nodig hebben. De broers dienden declaraties in bij verschillende (zorg)instanties, maar declareerden veel meer zorg dan in werkelijkheid geleverd was.

Facturen

Ze deden dat als directie van hun thuiszorgorganisatie in de jaren 2014 tot en met 2018. Ze deden voor cliënten een beroep op hun PGB. De facturen die de thuiszorgorganisatie daarvoor opmaakte, werden door de broers niet naar waarheid ingevuld. Ze declareerden veel meer dan waar ze recht op hadden. Ook maakten ze afspraken met hun cliënten dat ze minder zorg zouden verlenen en dan een deel van het te veel ontvangen PGB-geld met hen of hun familie zouden delen. Volgens de rechtbank is bewezen dat de broers op deze manier verschillende (zorg)instanties hebben opgelicht voor ruim 4,5 miljoen euro. Ook hebben ze bijna 6,5 miljoen euro witgewassen.
Appartementencomplex

Turkije

Het witwassen van de miljoenen euro’s gebeurde onder meer in Turkije. Een groot deel van de opbrengsten van de thuiszorgorganisatie besteedden de broers daar aan de bouw van een appartementencomplex.

De verdachten hebben volgens de rechtbank op grove wijze misbruik gemaakt van de PGB-regelgeving en de rechtbank neemt het hun zeer kwalijk dat ze op deze manier omgingen met gemeenschapsgeld dat is bedoeld voor mensen die zorg nodig hebben.

Uitgangspunt bij een fraudebedrag van 1 miljoen euro is een gevangenisstraf van 24 maanden. De rechtbank vindt gelet op de ernst van de feiten en de omvang van de fraude, lange celstraffen op zijn plaats.

De rechtbank legt bovendien de thuiszorgorganisatie een boete op van ruim 295.000 euro en het drietal mag  zes jaar lang geen beroep in de zorg uitoefenen.