Turks restaurant blijft dicht voor witwasonderzoek

Het Turkse restaurant Ada aan de Sloterplas in Amsterdam blijft voorlopig dicht, dat heeft de rechter besloten. De eigenaren van het net verbouwde restaurant hadden bezwaar aangetekend tegen een eerder besluit van de burgemeester van Amsterdam om de eetgelegenheid te sluiten tijdens een integriteitsonderzoek. 

In juli van dit jaar heeft de politie een inval gedaan bij het restaurant, waarbij acht personen werden gearresteerd. Volgens justitie vinden er drugshandel en witwaspraktijken plaats.

Financiering

De directie van Ada ontkent elke betrokkenheid bij criminele activiteiten. Na berichtgeving over de voorlopige sluiting eerder deze zomer lieten de eigenaren op hun Facebook-pagina weten ‘geen enkele betrokkenheid te hebben met enige berichtgeving over de financiering van het restaurant met gelden waarvan de herkomst onbekend zou zijn. (…) De huidige directie en eigenaar is nooit eerder in aanraking geweest met justitie en zal nadat het onderzoek is afgerond een schadeloosstelling en naamszuivering eisen bij de verantwoordelijke autoriteiten.’

Volgens de rechter weegt het belang van de burgemeester om criminele activiteiten te voorkomen, zwaarder dan het belang van het restaurant om haar deuren weer te openen.