Turkse criminaliteit zet miljarden om

De omzet van de Turkse georganiseerde criminaliteit beloopt jaarlijks ongeveer 3,3 miljard euro. Dat heeft een Turkse accountantsbureau becijferd. Meeste omzet komt van de handel en productie van nagemaakte of illegale producten, daarna komen drugshandel, prostitutie en mensenhandel. De omzet van de criminaliteit groeit gestaag en de criminaliteit lijkt te zijn doorgedrongen tot vrijwel iedere economische sector. Vorig jaar werd de totaalomzet nog op 2,2 miljard geschat.

Door verhoogde belastingheffingen op genotsmiddelen is de markt voor thee, sigaretten en alcohol lucratiever geworden. ook de markt voor illegale alcohol groeit.

Turkije is nog altijd een cruciale factor in de distributie van heroïne. Vorig jaar is 12 ton heroïne in beslag genomen, de VN schat dat er voor ongeveer 100 ton dor het land gaat. Aan de grens met Iran kost 1 kilo heroïne 1850 euro, op straat in Istanbul is de prijs al 6500 euro. In West-Europa kost heroïne nu zeker 24.000 euro per kilo.

Volgens schattingen zijn er in Turkije zo’n 150.000 mensen die in de prostitutie werken. Er zijn maar 56 geregistreerde bordelen in het land.

Turkije is een knooppunt voor mensenhandel en transport van illegale gelukszoekers die vanuit Azië naar Europa willen gaan. Vorig jaar zijn bijna 33.000 illegalen opgepakt. Mensensmokkelaars verdienen enkele duizenden euro’s per persoon. De meeste illegalen die Turkije passeren en route naar Italië of Noord-Europa komen uit Pakistan en Afghanistan.