Haagse Trees spil in maffianetwerk

‘Is een nieuwe La Bella Bettien opgestaan? Trees Soemintra N., in Suriname geboren maar al minstens 22 jaar woonachtig in Den Haag, is betrokken geweest bij diverse cocaïnetransporten voor de maffia vanuit Zuid-Amerika naar Nederland. Via een Italiaanse drugskoerier moest de coke terechtkomen bij een drugsmakelaar van de Calabrese maffia ‘Ndrangheta. Een 47-jarige Haagse vrouw is jarenlang de spil geweest in een drugsnetwerk van de Italiaanse maffia.’ Dat schrijven Koen Voskuil en Hedwig Zeedijk in het AD op basis van een Italiaans strafdossier.

‘Op 22 mei wordt een partij van 44 kilo uit Venezuela onderschept op Schiphol. Trees N., alias La Signora, moet hier drie dagen later tekst en uitleg over geven bij maffiabosses in Calabrië. Tijdens een maffiabijeenkomst laat ze schriftelijk bewijs zien van de inbeslagneming. Zo wordt voorkomen dat ‘belasting’ moet worden betaald aan de Zuid-Amerikaanse leveranciers. De maffiabazen besluiten Nederland tijdelijk te mijden als invoerland.

Trees N. is in juni 2008 betrokken bij een cocaïnetransport van 70 kilo via het Spaanse Valencia. Ze wordt ook gelinkt aan een cocaïnevangst van 183 kilo in de Rotterdamse haven een jaar later.

Er is op 6 juli van dit jaar een arrestatiebevel naar haar uitgevaardigd. Italië wil Trees N. vervolgen voor de drugstransporten via Schiphol en Valencia. Haar vijf jaar jongere partner Wierdjanandsing G. wordt enkel verdacht van betrokkenheid bij het Schipholtransport.

Na een jarenlange operatie met de naam Crimine 3 arresteerde justitie in Italië deze maand tientallen maffiosi. Nederland heeft deelgenomen aan dit onderzoek, maar het Openbaar Ministerie in Amsterdam wil er niets over loslaten.

Daardoor blijft onduidelijk of Trees N. en Wierdjanansing G. opgepakt of op de vlucht zijn. OM-woordvoerster Ruth Gorissen: ‘Ik kan alleen bevestigen dat het OM meewerkt aan een grootschalig en internationaal Italiaans onderzoek. Het is in volle gang, dus ik kan verder geen informatie verschaffen over het hoe, wat of waarom, ook niet over mogelijke aanhoudingen.”

Meer in de papieren AD.