Twaalf Bandidos op vrije voeten

Na de tweede pro formazitting tegen de 13 verdachten die zijn opgepakt tijdens de grote actie tegen de Bandidos op 27 mei van dit jaar is de voorlopige hechtenis van 12 verdachten geschorst onder voorwaarden. Hoofdverdachte Harrie R. mag geen contact hebben met zijn zoon die medeverdachte is.

Johan K.

De advocaten hadden om opheffing van de voorlopige hechtenis gevraagd maar de rechtbank vindt dat er in alle zaken nog steeds meer is dan alleen een verdenking dat de verdachten de feiten hebben begaan en zijn er in alle zaken ook redenen om voorlopige hechtenis toe te passen. Van Johan K. uit Geleen, bij wie zware wapens zijn gevonden, is het verzoek tot schorsing afgewezen omdat hij zich tijdens een eerdere schorsing niet aan de voorwaarden heeft gehouden.

Belang

De zaak draait om verdenkingen van wapenhandel met onder meer Kroatië en andere landen. rechtshulpverzoeken voor getuigenverhoren in die landen duren erg lang net als het forensisch onderzoek naar de mobiele telefoons van verdachten. De rechtbank denkt dat de zaak pas in de zomer van 2016 inhoudelijk behandeld kan worden. Het strafvorderlijk belang rechtvaardigt niet de verdachten zo lang in voorarrest blijven. De verdachten moeten zich wel aan strikte voorwaarden houden. Ze moeten op een bepaalde locatie blijven en mogen geen strafbare feiten mogen plegen en geen contact hebben met ongeveer 65 medeverdachten en getuigen die in het dossier voorkomen.

De zaken tegen deze 12 verdachten zijn voor onbepaalde tijd aangehouden.

Eerdere berichten over de zaak:

Woning wapenverdachte uitgebrand

Eén Limburgse Bandido op vrije voeten

Link Bandidos Limburg met wapenhandel Bosnië