Twaalf corrupte Franse agenten gearresteerd

De Franse politie heeft twaalf agenten in Marseille opgepakt omdat ze worden verdacht van corruptie. Ze zouden drugs en geld hebben gestolen van dealers, meldt een aanklager dinsdag. Ook zouden ze criminelen hebben afgeperst.

De politie zou de mannen al maanden in de gaten houden. Ze zijn op hun werkplek aangehouden, hun huis en de kleedkamer op het politiebureau zijn doorzocht.

De agenten maken deel uit van een speciale eenheid. De aanklager waarschuwde dat er meer arrestaties kunnen volgen. ‘Het gaat verder dan een individueel feit. Sterker, het zijn gangbare praktijken’, aldus de aanklager.

In september werden al zeven agenten uit Lyon opgepakt, omdat ze zouden samenwerken met een criminele familie. In 2011 werd in dezelfde stad een van de belangrijkste rechercheurs van het land aangehouden op verdenking van corruptie en drugshandel.

Marseille heeft dit jaar te maken met opvallend veel drugsgeweld. Sinds het begin van dit jaar vielen er zeker twintig doden in de strijd om drugsroutes. Een lokale bestuurder vroeg eerder al om het leger in te zetten, maar premier Ayrault liet het bij veiligheidzones en tweehonderd extra agenten.

Lees ook:

Franse ster-flic aangehouden om corruptie

Marseille wil leger inzetten tegen drugsgeweld

Frankrijk stuurt extra agenten naar Marseille

Drugsoorlog Marseille: 9 maanden, 20 moorden