Twaalf havenmedewerkers opgepakt voor invoer cocaïne

In juni en juli heeft de politie in een omvangrijk drugsonderzoek twaalf havenmedewerkers aangehouden op verdenking van het in- en/of vervoeren van cocaïne en niet-ambtelijke corruptie (omkoping). Zeven verdachten zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris waarvan er zes zeker twee weken langer blijven vastzitten. Vijf verdachten zitten vast tot de eerste pro-formazitting.

In oktober 2020 ontvingen de politie en het Openbaar Ministerie (OM) een tip over omkoping bij een containerbedrijf in de Rotterdamse haven. Dit leidde in juni en juli tot twaalf arrestaties. De verdachten zijn tien mannen in de leeftijd van 21 tot 48 en twee vrouwen van 33 en 54. Alle verdachten komen uit de omgeving van Rotterdam. De 33-jarige vrouw is vrijdag op vrije voeten gesteld, maar nog wel verdachte in het onderzoek.

Het OM verdenkt de mannen en vrouwen van niet-ambtelijke corruptie en betrokkenheid bij het in- en/of vervoeren van cocaïne. Zij zouden volgens het OM cocaïne uit lege containers halen. Ook maakten de verdachten misbruik van hun kennis over de Rotterdamse haven om de invoer en doorvoer van de cocaïne te realiseren.

Het onderzoek wordt voortgezet door het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam.