Twaalf jaar cel geëist tegen douanier voor invoer 1516 kilo cocaïne

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft vrijdag twaalf jaar cel geëist tegen een voormalig medewerker van de Douane. De 39-jarige Rotterdammer met Marokkaanse roots Hassan O. zou volgens de officier van justitie betrokken zijn bij de invoer van 1516 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven.

Verdachte handelingen

Op 13 februari 2019 kwam de bewuste container aan in de Rotterdamse haven. Het HARC-team stond paraat om de partij cocaïne te onderscheppen na een tip van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) over verdachte handelingen in de computersystemen van de Douane.
De Rotterdammer verwerkte de container, nog voordat het schip was afgemeerd, in de systemen als zijnde ‘gecontroleerde container zonder bijzonderheden’. Daardoor konden anderen de container met cocaïne ongehinderd ophalen.

“Topje ijsberg”

Uit berichten die in zijn versleutelde telefoon zijn aangetroffen blijkt volgens het OM dat de voormalig douanier dit veelvuldig heeft gedaan. De bewuste telefoon was verstopt in een poef in de slaapkamer van de douanier. ‘De uiteindelijk onderschepte container lijkt het topje van de ijsberg te zijn geweest,’ aldus de officier van justitie. Het handelen van de verdachte noemt de officier van justitie “uiterst schrijnend”.

Het OM vindt een gevangenisstraf van twaalf jaar daarom gerechtvaardigd. De rechtbank in Rotterdam doet over twee weken uitspraak.